Artikelen 1 - 10 van 11 in de rubriek WetenschapWetenschap
De Poolster, ook wel Polaris, is natuurlijk bekend vanwege het feit dat hij het noorden aangeeft. Dé manier om hem te vinden is door de steelpan van de Grote Beer te zoeken en een lijn van de twee bui…
Sterrenkunde, 24-08-2012
Betelgeuze is één van de bekendste sterren die aan onze hemel te vinden is. Niet alleen om het feit dat hij de rechterschouder is van het befaamde sterrenbeeld Orion, maar ook omdat het een van de wei…
Sterrenkunde, 21-08-2012
De ster Wega is na Arcturus de op één na helderste ster aan de noordelijke sterrenhemel. Wanneer hij rond middernacht recht boven je hoofd staat weet je dat het zomer is, hij vormt dan ook samen met D…
Sterrenkunde, 28-08-2012
In het sterrenbeeld Stier, ten westen van Aldebaran en net ten noorden van de ster Zeta Tauri, kun je met een vrij kleine telescoop de Krabnevel vinden. Dit restant van een bijna duizend jaar geleden…
Sterrenkunde, 22-08-2012
Het tweede object op de lijst van Messier is de eerste van een viertal opeenvolgende bolvormige sterrenhopen. Dit zijn veelal grote groepen oude tot zeer oude sterren die op enige afstand om de Melkwe…
Sterrenkunde, 23-08-2012
Halverwege de lijn tussen de sterren Arcturus en Cor Caroli kan al met een kleine verrekijker de bolvormige sterrenhoop M3 worden gevonden. Waar M2 flink genoemd kan worden is M3 een gigant: hij bevat…
Sterrenkunde, 24-08-2012
Object nummer 4 in Messier's catalogus is een mooi voorbeeld van een gemiddelde bolvormige sterrenhoop. Hij is niet zo groot en bevat een stuk minder sterren als M2 en M3, maar dit wordt gecompenseerd…
Sterrenkunde, 25-08-2012
De laatste in de reeks van vier bolhopen aan het begin van Messier's lijst is wederom een vrij grote, maar verder redelijk standaard te noemen. Hij bevat blauwe achterblijvers, veranderlijke sterren,…
Sterrenkunde, 26-08-2012
De volgende twee objecten in de catalogus van Messier zijn geen bolvormige sterrenhopen, maar open sterrenhopen. Open sterrenhopen zijn in de regel veel jonger, bevatten maar een fractie van het aanta…
Sterrenkunde, 28-08-2012
Iets ten zuidwesten van zijn voorganger M6 vinden we de zeer opvallende open sterrenhoop M7. Deze sterrenhoop is op zuidelijker breedten gemakkelijk met het blote oog te zien, bij goed donkere hemel z…
Sterrenkunde, 30-08-2012